Az új szupergyümölcs: az acai berry

Az új szupergyümölcs: az acai berry

Az acai berryről

2017. április 10. - egeszseges

Az acai berry az acai (portugál) pálma gyümölcse. A pálmáé, mely az Euterpe nemzetség fái közé tartozik és melyet gyümölcséért és a pálma szívéért termesztik. Neve a portugál iwaca'i szóból ered, melynek jelentése a gyümölcs, mely sír vagy vizet ereszt. Az elmúlt években a gyümölcs iránti globális kereslet folyamatosan bővült, a pálmát ma már éppen ezért termesztik elsősorban.

Az acainak nyolc faja őshonos, ezek Dél- és Közép-Amerikban, főleg Brazília és peru területén lelhetőek fel a mocsaras és árteres környékeken. A pálma magasra nő, karcsú törzse eléri a 15-30 méteres magasságot, levelei akár 3 méter hosszúak is lehetnek.

amazoniai_indian.jpg

A gyümölcs

Az acai berry egy kicsi, kerek, sötét lila színű csonthéjas gyümölcs, melynek kerülete körülbelül 2,5 centiméter. Egy faj körülbelül 500-900 gyümölcsöt növeszt, melyek fürtökben lógnak. A gyümölcs 80%-t a mag teszi ki, így elég sokat be kell gyűjteni belőle, amíg nagy mennyiségű italt facsarhatunk belőle.

A gyümölcsöt Dél-Amerikában számos formában felhasználják: diéták kiegészítőjeként, édességként, müzliként, fagylaltként, gyümölcsléként van jelen az ottani piacon. Az acait körülbelül fél tucat üdítőitalt gyártó cég használja fel.

2005-ben a Greenpeace International így nyilatkozott az acai pálma gyümölcséről: e sötétlila bogyó leve az Amazonas deltájának legfontosabb terméke”. 2008-ban a new york-i Times megjegyezte, hogy az acai egy olyan megújuló energiaforrás, mely segíti a fenntartható gazdálkodást, hiszen értékének felismerésével megvédhetőek az amazonasi őserdők.

Egyéb felhasználási módok

Az acai pálmát az ott élő népek nemcsak a gyümölcséért termesztik, hiszen leveleiből számos használati tárgy elkészíthető: a brazilok kalapokat, szőnyegeket, kosarakat, seprűket, háztetőket gyártanak e levelekből. A fatörzseket is fel lehet használni, mert kiváló alapanyag.

A gyümölcs ásványi anyag tartalma

A gyümölcsből készült por (gélkapszula) 100 grammja 533,9 kalóriát, 52,2 g szénhidrátot, 8,1 g fehérjét, 32,5 gramm zsírt tartalmaz. A szénhidrátokból 44,2 gramm élelmi rost, ami egészséges. Ezenkívül tartalmaz még 260 mg kalciumot, 4,4 mg vasat, aszparaginsavat, glutaminsavat és C-vitamint. Aminosavtartalma 7,59%. A zsírok közül olajsavat (56,2%), palmitinsavat (24,1%) és linolsavat (12,5%) tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://acaiberry.blog.hu/api/trackback/id/tr84101633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása