Az új szupergyümölcs: az acai berry

Az új szupergyümölcs: az acai berry

Az acai berry tápértéke - antioxidánsok és szabad gyökök

2017. december 09. - egeszseges

Mit jelöl az ORAC betűszó?

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy élelmiszer antioxidáns tartalmát jelöli. Több száz antioxidáns létezik: ilyenek az egyes vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, enzimek és növényi antioxidánsok. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, ezért kifejlesztettek egy tesztet, mely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását: ez az ORAC teszt. A teszttel tehát kimutatható, hogy egy adott élelmiszer mennyire képes pusztítani/semlegesíteni a szabadgyököket. Minél magasabb egy termék ORAC értéke, annak erősebb antioxidánsként működik, annál jobban lassítja az öregedési folyamatot és annál jobban gátolja a betegségek kialakulását.

Néhány élelmiszer ORAC értéke/100 gramm:

aszalt szilva 5.770, acai berry 3.800, gránátalma 3.307, mazsola 2.830, fekete áfonya 2.400, földi szeder 2.036, kelkáposzta 1.770, fokhagyma 1.662, méz 1.640, eper 1.540, spenót 1.260, málna 1.220, tök 1.150, kelbimbó 980, szilva 949, párolt spenót 909, brokkoli 890, cékla 840, avokádó 782, narancs 750 stb.

acaiberry_5.jpg

Miért károsak a szabad gyökök?

A szabad gyökök olyan mellékterméke, melyek gátolják a sejtek normális működését. A sejteket módosítja, így azután azok is instabil oxigénmolekulákat hoznak létre. a szabad gyököknek van egy szabad elektronjuk, melyek segítségével a különböző sejteket instabilakká teszi.

Miért szükségesek az antioxidánsok?

Az antioxidánsok a szabad gyökök által beindított oxidációs folyamatot lassítják vagy állítják le. Kutatások bizonyították, hogy ha a szervezet számára elegendő antioxidáns áll a rendelkezésre, akkor a szervezet védelmi vonala megerősödik.

Az ACAI BERRY az egyik legjobb antioxidáns! Fogyasszunk belőle tehát minél többet. Az íze kiváló és számos egészségügyi előny is mellette szól.

Amerikai ajánlás szerint napi 3000-5000 ORAC-nyi antioxidánst kell bevinni a szervezetünkbe. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acaiberry.blog.hu/api/trackback/id/tr74101776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása