Az új szupergyümölcs: az acai berry

Az új szupergyümölcs: az acai berry

Acaí Berry botanikája és felhasználása

2017. május 19. - egeszseges

Élőhelye az amazóniai őserdő, pontosabban Közép-Amerika, Dél-Amerika, főként Brazíliában, Peruban és Belízétől délre fekvő mocsarakban és ártereken található.

Hatalmas, karcsú pálmafajta, a magassága elérheti a 15-30 métert is. Levelei szárnyasak, 3 méter hosszúak.

Az acai berrynek 8 faja ismert. Barna vagy lila színű virágokat hoz. Nagy mennyiségű gömbölyded bogyómennyisége miatt, egyike azoknak a gyümölcsöknek, amelyek tápanyagokban rendkívül gazdagok, ezért igen hasznos növény.1 fürtön akár 500-900 bogyó is lehet, súlya fürtönként elérheti a 6 kg-ot,a bogyók 7-10 mm-k, színük mély bíbor vagy sötétzöld.

Kinézetre hasonlít az áfonyához, mivel fürtökben érik hasonlítható a szőlőhöz, de akár a lila üveggolyóhoz is.

acai1.jpg

Létfontosságú zsírsavak, vitaminok, aminosavak, növényi szterinek, ásványi anyagok és nyomelemek találhatók meg benne,  ezenkívül az antioxidáns tartalma messze kimagaslik a többi gyümölcs közül.

Antioxidáns tartalma többszöröse az áfonya fajtáknak, a bogyóiban található a legmagasabb mikrotápanyag mennyiség. Alkalmas a koleszterin szint csökkentésére, támogatja a szív és érrendszer működését is.

A bennszülött törzsek az Acai pálmát az Élet fájának tartják. Termését évszázadok óta fogyasztja az emberiség. A bennszülöttek juice formájában fogyasztják, mágikus ereje van, fokozza az állóképességet, szexuális vágyat és teljesítőképességet.

Felhasználása sokrétű, a leveleiből használati tárgyakat készítenek, kosarat, szőnyeget,seprűt, kalapokat és tetőt , a fa törzsét építkezéshez használják, a pálmafa csúcsrügyeit a konzervipar dolgozza fel.

Bogyói a fagylaltok, édességek, italok, habok alapanyaga.

A bejegyzés trackback címe:

https://acaiberry.blog.hu/api/trackback/id/tr835300189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása